Een ogenblik geduld a.u.b.

Documenten

  • Begrotingsrichtlijnen 2025

    Hier vindt u de richtlijn opschalingskorting 2025, indexatie WMO, verlenging richtlijn jeugdzorg, verlenging richtlijn klimaat en raming BTW compensatiefonds. Alle richtlijnen zijn tot stand gekomen in overleg met o.a. het ministerie van Binnenlandse Zaken, VNG en IPO en kunnen worden gebruikt bij het opstellen van Begroting 2025 en meerjarenraming 2026-2028.

    / Begrotingen / 1890 kB

  • Begrotingscirculaire Gelderland 2025

    In de begrotingscirculaire 2025 geven Gedeputeerde Staten aan op welke wijze zij, in het kader van het financieel toezicht, omgaan met actuele ontwikkelingen binnen de financiën van de gemeenten. De circulaire is daarmee een jaarlijkse aanvulling op het Gemeenschappelijk toezichtkader, waarin de provincies hebben opgetekend hoe zij invulling geven aan het aan hen opgedragen financieel toezicht op gemeenten.

    / Begrotingen / 84 kB

  • Brochure begrotingen 2024

    De financiële ontwikkelingen van de Gelderse gemeenten op basis van de vastgestelde meerjarenbegrotingen 2024-2027 zijn weergegeven in de Brochure  "Begrotingen Gelderse gemeenten 2024 in beeld".

    / Begrotingen / 984131 kB

  • Financieel toezicht in 2024

    Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland hebben besloten dat in 2024 alle Gelderse gemeenten onder het repressief toezicht komen te staan, de lichtste vorm. De begrotingen 2024 van alle 51 gemeenten zijn structureel en reëel in evenwicht. 

    / Begrotingen / 151 kB

  • Statenbrief vooruitblik begrotingen 2024

    In september 2023 hebben Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten gerapporteerd over de stand van zaken van de gemeentelijke financiën. Daarbij is aangegeven dat de verwachting gerechtvaardigd is dat alle Gelderse gemeenten er in zullen slagen de begroting 2024 reëel en structureel sluitend vast te stellen

    / Begrotingen / 195843 kB

  • Begrotingscirculaire Gelderland 2024

    In de begrotingscirculaire geven Gedeputeerde Staten aan op welke wijze zij, in het kader van het financieel toezicht, omgaan met actuele ontwikkelingen binnen de financiën van de gemeenten. De circulaire is daarmee een jaarlijkse aanvulling op het Gemeenschappelijk toezichtkader, waarin de provincies hebben opgetekend hoe zij invulling geven aan het aan hen opgedragen financieel toezicht op gemeenten.

    / Begrotingen / 91 kB

  • Financieel toezicht in 2023

    Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland hebben besloten dat in 2023 alle Gelderse gemeenten onder het repressief toezicht komen te staan, de lichtste vorm. Het eerder in september geschetste positieve beeld is wel wat genuanceerd, met name door de gestegen energiekosten en het financieel invullen van ambities van nieuwe gemeenteraden. Maar er was geen directe aanleiding voor preventief toezicht. Ook voor de jaren 2024 en 2025 zijn de cijfers, vooral door hoge rijksbijdragen, positief. Voor ravijnjaar 2026 houden GS zorg.

    / Begrotingen / 228 kB

  • Factsheet begrotingen 2023

    De financiële ontwikkelingen van de Gelderse gemeenten op basis van de vastgestelde meerjarenbegrotingen 2023-2026 zijn weergegeven in de Factsheet "Begroting Gelderse gemeenten 2023 in beeld".

    / Begrotingen / 2264911 kB

  • Factsheet begrotingen Gelderse gemeenten 2022

    Aansluitend op de vaststelling van de toezichtvormen voor 2022 hebben GS van Gelderland in een factsheet de diverse financiële (totaal)ontwikkelingen weergegeven. Begrotingen die relatief eenvoudig sluitend zijn, beperkte belastingstijgingen en een verbetering van het weerstandsvermogen. Hoe dit is ontstaan en wat dit cijfermatig betekent leest u in deze factsheet.

    / Begrotingen / 1629016 kB

  • Statenbrief vooruitblik begrotingen 2023

    In september 2022 hebben Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten gerapporteerd over de stand van zaken van de gemeentelijke financiën. Daarbij is aangegeven dat de verwachting gerechtvaardigd is dat (bijna) alle Gelderse gemeenten er in zullen slagen de begroting 2023 reëel en structureel sluitend vast te stellen

    / Begrotingen / 247 kB

  • Statenbrief financieel toezicht 2022

    GS van Gelderland hebben in december 2021 besloten alle 51 Gelderse gemeenten onder het repressieve toezicht te plaatsen. Dit is de reguliere, lichte vorm van toezicht. Vooral door de extra bijdrage van het Rijk voor de jeugdzorg bleek het voor veel gemeenten goed mogelijk een sluitende begroting 2022 vast te stellen. De enkele gemeenten die hierin niet slaagden hebben wel een ruim sluitend meerjarenperspectief. De bevindingen van GS zijn opgetekend in deze brief aan Provinciale Staten.

    / Begrotingen / 168826 kB

  • Statenbrief vooruitblik begrotingen 2022

    In een brief aan Provinciale Staten van Gelderland  kijken GS terug op de ontwikkelingen in de eerste helft van 2021 en geven een vooruitblik naar de begrotingen 2022. De verwachting is dat de extra bijdragen van het Rijk er voor zullen zorgen dat het gros van de gemeenten er betrekkelijk eenvoudig in zal slagen een sluitende begroting vast te stellen.

    / Begrotingen / 186 kB

  • Begrotingscirculaire 2022

    In april 2021 hebben Gedeputeerde Staten de begrotingscirculaire 2022 vastgesteld en verzonden aan de Gelderse gemeenten. In de circulaire zijn aandachtspunten en actualiteiten opgenomen, die gemeenten mee kunnen nemen bij het op- en vaststellen van de begroting 2022-2025.

    / Begrotingen / 183173 kB

  • Factsheet begrotingen 2021

    Gedeputeerde Staten constateren  dat gemeenten steeds meer moeite hebben om een sluitende begroting op te stellen. Dit blijkt ook uit de Factsheet "Begroting Gelderse gemeenten 2021 in beeld", waarin de totaalontwikkelingen opgenomen zijn uit de begrotingen van de Gelderse gemeenten.

    / Begrotingen / 271 kB

  • Brief aan Provinciale Staten over financiën gemeenten 2021.

    Gedeputeerde Staten hebben aan het algemeen bestuur van de provincie (PS) bericht over hun bevindingen bij de beoordeling van de begrotingen 2021 in het kader van het financieel toezicht op de Gelderse gemeenten.

    / Begrotingen / 211736 kB

  • Brief aan Provinciale Staten over financiën gemeenten 2020

    Gedeputeerde Staten hebben aan het algemeen bestuur van de provincie (PS) bericht over hun bevindingen bij de beoordeling van de begrotingen 2020 in het kader van het financieel toezicht op de Gelderse gemeenten.

    / Begrotingen / 256 kB

  • Factsheet begrotingen Gelderse gemeenten 2020

    De financiële ontwikkelingen van de gezamenlijke Gelderse gemeenten zijn weergegeven in een factsheet. Lees hoeveel de gemeenten hebben moeten bezuinigen of met welk percentage de belastingen zijn verhoogd.

    / Begrotingen / 536 kB

  • Factsheet begrotingen 2019

    De financiële ontwikkelingen van de Gelderse gemeenten is weergegeven in de Factsheet begrotingen 2019. De meeste gemeenten slaagden er nog in een positieve begroting en/of meerjarenbegroting vast te stellen. Het Sociaal Domein in z'n algemeen en de jeugdzorg in het bijzonder geeft reden tot zorg. Dit en meer ontwikkelingen zijn opgenomen in de Factsheet.

    / Begrotingen / 713 kB

  • Begrotingscirculaire 2020

    In aanvulling op het beleidskader financieel toezicht wordt jaarlijks een circulaire uitgebracht met daarin actualiteiten en aandachtspunten voor het komende begrotingsjaar. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor het Sociaal Domein en de Omgevingswet.

    / Begrotingen / 125 kB