Gedeputeerde Staten heeft gekozen voor een risicogerichte aanpak van het financieel toezicht op gemeenschappelijke regelingen.
De brief waarin dit wordt medegedeeld vindt u hier.
Voor de begroting 2025 gelden de volgende richtlijnen voor opschalingskorting 2025, indexatie WMO, verlenging richtlijn jeugdzorg, verlenging richtlijn klimaat en raming BTW compensatiefonds. Alle richtlijnen zijn tot stand gekomen in overleg met o.a. het ministerie van Binnenlandse Zaken, VNG en IPO en kunnen worden gebruikt bij het opstellen van Begroting 2025 en meerjarenraming 2026-2028. De richtlijnen vindt u hier.
De financiële ontwikkelingen van de Gelderse gemeenten op basis van de vastgestelde meerjarenbegrotingen 2024-2027 zijn weergegeven in de Brochure "Begrotingen Gelderse gemeenten 2024 in beeld".
Deze brochure vindt u hier
De Gelderse gemeenten samen hebben over 2022 een positief jaarrekeningresultaat gerealiseerd van € 320 miljoen. De belangrijkste oorzaken zijn tussentijdse toevoegingen aan de algemene uitkering, vertraging van investeringen en projecten en een beperkte lastenstijging in het sociaal domein.
Wat dit betekent voor de financiële positie van de Gelderse gemeenten leest u in de Factsheet Jaarrekeningen 2022.
Alle jaarrekeningen 2021 van de 51 Gelderse gemeenten sluiten met een positief saldo.
Gedeputeerde Staten constateren dat deze positieve resultaten onder meer het gevolg zijn van incidentele zaken, zoals uitgestelde projecten, tussentijdse winstnemingen vanuit de grondexploitatie en toevoegingen aan het gemeentefonds.
Wat dit betekent voor de financiële positie van de Gelderse gemeenten leest u in de Factsheet Jaarrekeningen 2021
Op de website staat de brief die Gedeputeerde Staten hebben gestuurd aan PS over financiën van de gelderse gemeenten met de bijbehorende Factsheet "Begroting Gelderse gemeenten 2021".
Deze documenten vindt u hier