Alle jaarrekeningen 2021 van de 51 Gelderse gemeenten sluiten met een positief saldo.
Gedeputeerde Staten constateren dat deze positieve resultaten onder meer het gevolg zijn van incidentele zaken, zoals uitgestelde projecten, tussentijdse winstnemingen vanuit de grondexploitatie en toevoegingen aan het gemeentefonds.
Wat dit betekent voor de financiële positie van de Gelderse gemeenten leest u in de Factsheet Jaarrekeningen 2021
Op de website staat de brief die Gedeputeerde Staten hebben gestuurd aan PS over financiën van de gelderse gemeenten met de bijbehorende Factsheet "Begroting Gelderse gemeenten 2021".
Deze documenten vindt u hier
Komen Gelderse gemeenten financieel in de knel door tekorten in de jeugdzorg ?
In de factsheet jaarrekeningen zijn in diverse grafieken de financiële ontwikkelingen van de Gelderse gemeenten weergegeven.
http://geldersefinancien.nl/documents/Jaarrekeningen
Voor het 3e achtereenvolgende jaar heeft de provincie Gelderland een kennisdag georganiseerd over gemeentefinanciën. Dit keer met als centrale thema "In Control". Zo'n 100 financiële experts en controllers van Gelderse gemeenten en gemeenschappelijke regelingen werden in interactieve workshops en lezingen bijgepraat over actuele ontwikkelingen over Financiën en Control. Een verslag van de kennisdag en de presentaties van de workshops vindt u hier.
Gedeputeerde Staten van Gelderland constateren dat het financieel herstel van de gemeenten ook in 2018 doorzet. De bevindingen, op basis van de begrotingen 2018 zijn door GS opgetekend in een Factsheet deze factsheet vindt U hier
Er zijn geen Gelderse gemeenten die in 2018 om financiële redenen onder verzwaard (preventief) toezicht zijn geplaatst. Gedeputeerde Staten concluderen dat het beter gaat met de Gelderse gemeenten. Maar er zijn nog altijd zorgpunten.
De financiële ontwikkelingen uit de jaarrekeningen 2016 zijn weergegeven in een factsheet. Deze vindt u hier.
Op 18 mei j.l. is een bijeenkomst georganiseerd voor onze financiële contacten bij de Gelderse gemeenten en gemeenschappelijke regelingen. Een verslag van de bijeenkomst en de presentaties van de 6 workshops vindt u hier.
De Rekenkamer Oost heeft het financieel toezicht onderzocht dat de provincie Gelderland uitoefent op gemeenten en gemeenschappelijke regelingen. Dit onderzoek is voor een deel een follow-up op het onderzoek van 2013. Het rapport vindt u hier.
Jaarlijks worden gemeenten geïnformeerd over de uitgangspunten van het financieel toezicht. De circulaire vindt u hier.
Het financiële herstel van de Gelderse gemeenten zet door. Dat is onze conclusie over de gemeentebegrotingen 2017. Ondanks het herstel is er ook nog steeds reden tot enige bezorgdheid. Dit en nog veel meer kunt u ook lezen in deze factsheet.
Het bestuur van de provincie houdt financieel toezicht op alle Gelderse gemeenten. In 2017 staan 52 van de 54 Gelderse gemeenten onder de lichtste vorm van financieel toezicht. Alleen de Liemerse gemeenten Rijnwaarden en Zevenaar staan onder verscherpt preventief toezicht, dat moet volgens de wet omdat ze in 2018 samengaan. Voor Glastuinbouwproject Bergerden en de gemeenten Apeldoorn en Beuningen betekent dit een einde aan een lange periode van verscherpt, preventief toezicht.
Zie hier voor het volledige bericht.
De jaarrekeningen 2015 van de Gelderse gemeenten geven een positef beeld van hun financiële positie. Voor het eerst sinds de crisis is het eigen vermogen van de gezamenlijke gemeenten weer toegenomen. De daling van de schuld zet geleidelijk door. Deze ontwikkelingen zijn te lezen in de factsheet "Het tij keert". Alle cijfers uit de jaarrekening en de balans zijn opgenomen in de databank en daar te bekijken.
In de databank zijn nieuwe gegevens opgenomen uit de begroting 2016. De Gelderse ontwikkelingen die wij hebben gesignaleerd zijn weergegeven in een Factsheet. Er is sprake van een lichte vooruitgang, maar de zorgen blijven. Voor de factsheet klik hier.
In samenwerking met de gemeenten Geldermalsen,Neerijnen en Lingewaal is onderzoek gedaan naar de financiële positie van de nieuwe gemeente na een bestuurlijke fusie. De resultaten hiervan zijn opgenomen in de begrotingsscan. zie https://ftgelderland.databank.nl/documents/Begrotingsscans
Gedeputeerde Staten hebben op 15 december 2015 besloten de gemeenten Apeldoorn en Beuningen en de gemeenschappelijke regeling Glastuinbouwproject "Bergerden" voor 2016 onder het preventieve (verscherpte) toezicht te plaatsen. De overige gemeenten en gemeenschappelijke regelingen vallen onder het repressieve toezicht.(minst belastende vorm)
Het betreffende persbericht staat onder "Documenten / Algemeen".
Vanaf 2016 zijn een vijftal kengetallen voorgeschreven die door gemeenten moeten worden opgenomen in de begroting. Deze zijn door de gemeenten te betrekken bij het eigen oordeel over de financiële positie. Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen de door de gemeente berekende waarden op in de begrotingsbrief 2016. Daarbij worden ook de Gelderse gemiddelden opgenomen. De gemeenten zijn hierover geïnformeerd. De betreffende brief treft u aan onder documenten/begrotingen.
Het jaar 2014 was een redelijk goed jaar voor de gemeenten. Blijft dit zo ? De ontwikkelingen in 2014 en de onveranderde zorg voor de toekomst hebben we opgetekend in de factsheet jaarrekeningen 2014. Deze vindt U onder "documenten"
In de databank zijn nieuwe gegevens opgenomen uit de begroting 2015. De Gelderse ontwikkelingen die wij hebben gesignaleerd zijn weergegeven in een Factsheet. Deze vindt u onder "Documenten". Bovendien is in de Databank het aantal items uit de jaarrekening en de balans van gemeenten uitgebreid. De mogelijkheden en presentatievormen zijn verbeterd. Een goede aanleiding om de databank weer eens te bezoeken. Tenslotte zijn in de begrotingsbrieven 2015 kengetallen opgenomen en is daaraan een oordeel toegekend. Onder "Documenten" is een hiervan een totaaloverzicht opgenomen.
16 Nederlandse gemeenten staan in 2015 onder het preventief toezicht van de provincie i.v.m. financiële redenen. Zie hiervoor de brief van minister Plasterk aan de Tweede Kamer en het bijbehorende overzicht in de bijlage onder "Documenten"
Gedeputeerde Staten hebben besloten het preventief toezicht op de gemeenten Apeldoorn en Beuningen voor 2015 te continueren. Afgelopen jaren stonden deze gemeenten ook al onder preventief toezicht. Beide gemeenten hebben tal van maatregelen genomen, maar de financiën vragen voorlopig nog extra aandacht.
Vanaf 2015 nemen wij in onze brieven aan gemeenten met informatie over de toezichtsvorm financiële kengetallen op. Deze kengetallen zeggen iets over de financiële positie van de gemeente.
Aan de kengetallen verbinden wij een oordeel. Zoals opgenomen in ons IBT-uitvoeringsplan kan dit oordeel VOLDOENDE, MATIG of ONVOLDOENDE zijn.
De website met financiële kengetallen van de Gelderse gemeenten is uitgebreid met diverse informatie, gerelateerd aan het financieel toezicht. De financiële gegevens staan onder de "Databank". Andere informatie vindt u bijvoorbeeld onder "Documenten" of onder de veelgestelde vragen ("FAQ").
Wilt u op de hoogte gehouden worden van mutaties en updates op deze site laat dan uw e-mailadres achter.